شهرسوخته زابل شهری پنج هزارساله در دل کویر است که نهان شدن اسرار نهفتهاش در هر فصل کاوش، باستان شناسان و مردم دنیا را حیرت زده به سوی خود جلب میکند.
براساس آثار موجود و مکشوفه باستانی، سرزمین سیستان و بخصوص شهر سوخته از گذشتههای دور دارای تمدن فرهنگی بسیار شکوفا بوده است.
اندک شهرهای باستانی شامل شوش، تپه ملیان در ایران و موهنجارو در پاکستان تنها از لحاظ قدمت با شهرسوخته زابل برابری دارند.
شهرسوخته زابل از پنج بخش شامل، گورستان، منطقه مسکونی، بناهای یادمانی، صنعتی و بخش مرکزی تشکیل شده است.
ساکنان شهرسوخته درپنج هزارسال قبل مواد اولیه ساخت جواهرات را از نقاط دوردستی ازجمله بدخشان افغانستان و خراسان به صورت خام به این مکان وارد میکردند.
درشرایط حاضر که نزدیک به دو هزار سال از پایان اسقرار انسان در شهرسوخته زابل گذشته است انواع سفالینهها و ظروف سنگی که بعضاً شکسته هستند را میتوان درسطح محوطه وسیع این شهر پیدا کرد.
ساکنان شهر سوخته به علت همراه گذاشتن اشیا، ابزار کار، موادغذایی وآرایشی در گور مردگانشان به زندگی پس از مرگ اعتقاد داشتهاند.
توانمندیهای منحصر به فرد شهرسوخته از لحاظ دادههای باستان شناسی بویژه آثارانسانی، جانوری و گیاهی زمینه مناسب رابرای ایجاد پایگاهای متنوع دراین شهر فراهم کرده است.
کشف زیره، گشنیز، تخته بازی شبیه شطرنج، دستور پخت پنج نمونه غذا و به خصوص انیمیشن از دیگر یافتههای فصل گذشته و امسال کاوش در شهرسوخته است.
طی فصول کاوش ابزارجنگی که بتوان ساکنان شهرسوخته را ساکنانی جنگجو دانست یافت نشده است.
سلام دوست گرامی با تشکر و قرار دادن عکس مربوط به یکی از مناطق باستانی ایران شهر سوخته سیستان. ضمن تشکر از شما در زیر نویس عکسها مطلبی نوشته بودید مبنی بر اینکه چند محوطه به لحاظ تاریخی قابل مقایسه با شهر سوخته است خواستم اشاره کنم که منظور به لحاظ وسعت است نه به لحاظ تاریخی. بنده را خواهید بخشید چون من 10 سال شهر سوخته کار کردم خواستم این را جهت اطلاع شما گفته باشم. با تشکر مجدد و بخشش به خاطر گستاخی بنده.